Ortopedtekniskt centrum, Karlskrona

Blekingesjukhuset, Lasarettsvägen.

Visa på kartaVägbeskrivning

Telefonnummer
Telefontider
DagÖppettiderKommentarer
Måndag09.00–11.30övrig tid telesvar
Tisdag09.00–11.30övrig tid telesvar
Onsdag09.00–11.30övrig tid telesvar
Torsdag09.00–11.30övrig tid telesvar
Fredag09.00–11.30övrig tid telesvar
LördagStängt
SöndagStängt
Växeltelefon

Öppettider
DagÖppettiderKommentarer
Måndag07.45–16.00
Måndag11.30–12.30Lunchstängt
Tisdag07.45–16.00
Tisdag11.30–12.30Lunchstängt
Onsdag07.45–16.00
Onsdag11.30–12.30Lunchstängt
Torsdag07.45–16.00
Torsdag11.30–12.30Lunchstängt
Fredag07.45–14.00
Fredag11.30–12.30Lunchstängt
LördagStängt
SöndagStängt

Besöksadress:
Blekingesjukhuset, Lasarettsvägen.
Län, kommun:
Blekinge län, Karlskrona
Postadress:
Ortopedtekniskt centrum, Blekingesjukhuset, 371 85 Karlskrona

Vägbeskrivning

Hitta hit:

Ortopedtekniskt centrum i Karlskrona finns på plan 5 i Blekingesjukhusets huvudbyggnad, ta hiss eller trappa direkt vid huvudentrén.

Ortopedteknisk avdelning når du genom huvudentrén på Blekingesjukhuset i Karlskrona

På ortopedteknik arbetar tekniker, ingenjörer och administrativ personal med att utforma och anpassa ortopedtekniska hjälpmedel. Vi arbetar med två grupper av hjälpmedel: proteser, som ersätter en kroppsdel och ortoser, som sätts på en kroppsdel för att skydda eller stödja.


För enklare hjälpmedel krävs ibland bara ett besök, men i regel måste du komma hit flera gånger. Vid första besöket gör vi en analys av ditt behov och några veckor senare blir du kallad igen och får då komma och prova ditt hjälpmedel.


Läs mer om vad vi erbjuder under fliken Vårt utbud.

Driftsform: Region

Här kan du läsa om delar av det som ortopedtekniska avdelningen erbjuder. Här på 1177.se finns allmänna texter om hjälpmedel, som du hittar här nere till höger. 

Vi har även mottagning på Blekingesjukhuset i Karlshamn tisdagar och onsdagar 8-15, lunchstängt 12-13.

  • Arm- och benstrumporna används till patienter med ödem för att motverka svullnader. Dessa specialstumpor måttbeställs och är individuellt anpassade för varje patient.

  • Ortos är en stödanordning eller ett slags bandage som används för stöd och skydd av olika kroppsdelar. Först och främst finns mjuka ortoser. De kännetecknas av att de alla är gjorda i ett flexibelt material och att de används för att stödja och skydda en kroppsdel. Det kan vara bland annat hand- och fotledsskydd eller knä- och armbågsskydd. En annan del av de mjuka ortoserna är korsetter, bråckbandage och andra bäckenstabiliserande skydd.

     

    Sedan finns även hårda ortoser. De är, liksom de mjuka, till för att stödja och skydda. Men de kan också ha som syfte att korrigera exempelvis en felställning i benen. Ortoserna tillverkas oftast efter en avgjutning på patienten och det kan vara ståskal, som är till för dem som inte kan stå själva. Det finns också frakturortoser, som håller en kroppsdel fixerad, detta som ett led i läkningen av en fraktur. Ett annat exempel är dorsalskena som används till en patient med försvagning eller förlamning i foten. Dorsalskenan gör då att det blir lättare att gå.

  • Proteser används för att ersätta en förlorad kroppsdel. På ortopedteknik kan vi hjälpa till med proteser för arm, ben, hand, fot, och bröst.

     

    Bröstproteserna sätts oftast i en BH, men det finns även självhäftande modeller. Eftersom protesen ska vara symmetrisk med det andra bröstet finns det många olika modeller och storlekar. Proteserna är alla tillverkade av silikon. För att protesen ska kunna bäras i en BH syr vi på ortopedteknik in fickor i vanliga BH och baddräkter. Det går också att köpa BH här som har speciellt bra passform för bröstproteser.

  • Inlägg är som en sula som läggs i skorna och de används exempelvis för att korrigera en fot med felställning, eller avlasta sår på fötterna. Inläggen tillverkas ofta efter en avgjutning eller ett avtryck och de kan flyttas mellan olika skor.

  • På ortopedteknik anpassar vi skor till patienter som av olika anledningar inte kan eller inte bör använda vanliga skor. Bekvämskor används för patienter som har en form på foten som gör att de inte kan använda vanliga skor. Det kan vara extra breda eller sneda fötter. Behandlingsskor däremot, används i behandlande syfte för att avlasta och skydda fötter med exempelvis sår eller dålig blodcirkulation. Vi tillverkar också ortopediska skor för gravt deformerade fötter.

     

    Inte bara vuxna, utan även barn, kan vara i behov av ortopediska skor. När barn får ortopediska skor är det oftast för att stabilisera foten, exempelvis om fötterna är snedställda. För barn finns även specialskor vars syfte är att korrigera fötterna, såsom på barn med adduktusfot.

     

    Vi anpassar och korrigerar skor om det finns medicinska behov. Bland annat kan vi förhöja ena sula på skorna hos patienter med benlängdsskillnad. 

Remisskrav

Ja

Vi har även en närverkstad i Karlshamn, där vi har mottagning tisdag, onsdag och varannan torsdag.

Till toppen av sidan