Hjälp oss att bli bättre!

Delta gärna i vår webbundersökning och berätta vad du tycker om 1177.se. Undersökningen tar några minuter att göra och svaren är anonyma.

Du hittar undersökningen här.
Amning och flaskmatning

Mat och dryck när du ammar

Din bröstmjölk är anpassad till just ditt barn, för att barnet ska växa och utvecklas. Det finns en del saker att tänka på när du ammar. Till exempel behöver du dricka extra mycket vatten och undvika viss mat.

Här kan du läsa mer på 1177.se om hälsosam mat och om bra mat när du är gravid.  

Livsmedelsverket har aktuell information om vad du kan äta och dricka när du ammar.

Mat när du ammar

Det går åt extra energi och näringsämnen för att producera bröstmjölk. Du behöver därför äta allsidigt och varierat. Välj gärna mat som innehåller mycket vitamin D, omega 3-fett, jod och folsyra. Det är också bra att äta järnrik mat.

Du kan äta det mesta när du ammar, men det finns en del mat du bör undvika. Enligt Livsmedelsverkets rekommendationer ska du inte äta fisk som kan ha förhöjda halter av kvicksilver, dioxin och PCB oftare än två till tre gånger per år. Du kan läsa mer på Livsmedelsverkets hemsida om vilka fiskar det gäller.

Många går ner i vikt när de ammar, även om de äter som vanligt. De första veckorna är det vanligt att gå ner ganska mycket i vikt. Därefter är det bra att hålla viktnedgången till högst ett halvt kilo i veckan.

Dryck när du ammar

Du behöver ungefär en liter extra vatten per dygn när du ammar, eftersom det går åt vätska till bröstmjölken. Drick när du är törstig så får du i dig tillräckligt. Undvik helst läsk, energidrycker och saft, eftersom de varken ger dig eller barnet någon näring utan bara onödiga kalorier.

Du kan dricka kaffe och te när du ammar. Den lilla mängd koffein som förs över via bröstmjölken skadar inte barnet.

Alkohol och amning

Du bör undvika att dricka alkohol när du ammar. Enligt forskning innebär det inga medicinska risker för barnet så länge du dricker måttliga mängder. Med det menas ett till två glas vin eller motsvarande en till två gånger i veckan.

Däremot har studier kunnat visa att det finns risker om barnet får i sig mer alkohol än så. Barnets utveckling kan påverkas, bröstmjölksproduktionen minska och barnets sömn kan bli störd. Det är inte klarlagt exakt vid vilka mängder skadorna kan uppstå. Därför är rådet att avstå helt från alkohol när du ammar.

Påverkar förmågan att hantera barnet

Råden om att inte dricka alkohol gäller för alla vuxna som har ansvar för ett litet barn. När du dricker alkohol får du bland annat sämre tålamod och reagerar sämre på barnets signaler. Alkohol påverkar även dina rörelser så att du till exempel kan bli mer fumlig. Små barn är känsliga och behöver behandlas varsamt.

Små barn i egen säng

Små barn bör alltid sova i en egen säng och aldrig dela säng med en vuxen som har druckit alkohol. Risken för plötslig spädbarnsdöd ökar när små barn och vuxna delar säng, eftersom den vuxna kan råka täcka för barnets ansikte eller lägga sig på barnet. Den risken är extra stor om du har druckit alkohol.

Mer information om alkohol och föräldraskap finns i Folkhälsomyndighetens informationsmaterial "Tänk efter i vilket sällskap du berusar dig!".

Om du blir sjuk eller behöver läkemedel

Det går bra att fortsätta amma om du blir till exempel förkyld, magsjuk eller får feber. Men då är det extra viktigt att tänka på hygienen så att du inte smittar barnet. Tvätta händerna noga med tvål och vatten innan du är nära barnet. Du behöver dricka lite extra om du har feber.

Läkemedel och amning

Du som behöver använda läkemedel när du ammar ska alltid tala om för läkaren att du ammar. En del läkemedel kan vara skadliga för barnet, och du kan då behöva sluta amma.

Du kan tillfälligt ta receptfria smärtstillande läkemedel om du har ont, till exempel läkemedel som innehåller paracetamol eller ibuprofen.

Kosttillskott, naturläkemedel och örtteer

Det här bör du undvika helt när du ammar:

  • Produkter som innehåller ginseng.
  • Algprodukter, eftersom de kan innehålla mycket jod.
  • Fänkålste.

Rådgör alltid med BVC innan du använder något av följande:

  • kosttillskott
  • naturläkemedel
  • örtteer
  • traditionella växtbaserade läkemedel
  • naturprodukter.

Det finns inte tillräcklig forskning som kan visa hur de påverkar barnet, och därför finns det en risk för att de kan vara skadliga. Du bör därför alltid vara försiktig med dem.

Rökning och snusning

Du bör inte röka när du ammar ditt barn. Skadliga ämnen från röken går över i modersmjölken och påverkar barnet. Till exempel kan barnet få försämrad blodcirkulation så att hens fötter och händer blir kalla. Barn som har blivit vana vid nikotin kan bli nikotinberoende.

Undvik rökiga miljöer

Det är även skadligt för barnet att vistas i rökiga miljöer. Undvika sådana miljöer och försök se till att ingen röker i närheten av barnet. Det har visat sig att risken för plötslig spädbarnsdöd ökar om barnet vistas i rökiga miljöer.

Hjälp för att sluta röka

Röksuget kan komma tillbaka efter förlossningen, även om du har låtit bli att röka under graviditeten. För att sluta röka eller fortsätta vara rökfri kan du behöva stöd. Du kan vända dig till BVC eller en vårdcentral för att få hjälp.

Snus och nikotinersättningsmedel

Nikotinet i snus och olika typer av nikotinersättningsmedel passerar också över i bröstmjölken. Därför är det bäst för barnet om du kan låta bli även snus och nikotinersättningsmedel under amningsperioden.

Påverka och delta i din vård

Du ska få vara delaktig i din vård. För att kunna vara det behöver du förstå informationen som du får av vårdpersonalen. Ställ frågor om det behövs. Du ska till exempel få information om behandlingsalternativ och hur länge du kan behöva vänta på vård

Du har möjlighet att få hjälp av en tolk om du inte pratar svenska. Du har också möjlighet att få hjälp av en tolk om du till exempel har en hörselnedsättning

Du som behöver hjälpmedel ska få information om vad som finns. Du ska också få veta hur du ska göra för att få ett hjälpmedel.

Till toppen av sidan